Gépek vagy spiritualitás?

Az utóbbi időben számomra érdekes dolgokra lettem figyelmes az emberek egészségügyhöz való viszonyrendszerében. Mi az, amiben hiszen? Mi az, ami felé fordulnak? Mi az, amit keresnek?

Egyik oldalon a gépek, a grafikonok, a számok - egzakt, körülhatárolt, szigorúan kimutatott dolgok. Ultrahangot keresnek, rtg-t, CT-t, MR-t, laborvizsgálatokat. Amikor azt mondom, hogy az orvosi vizit "pusztán" abból áll, hogy az orvos elbeszélget vele és megvizsgálja, nem érti. Nem érti, miért kell ezért fizetni. Ez semmi. Bezzeg az ultrahang! A labor! Az igen. Ő azt kéri. Sőt, ha lehet, az orvosi vizitet hagyjuk is el.

Másik oldalon a spiritualitás, a kínai gyógymódok, indiai gyógymódok, tibeti gyógymódok, az ezoteria, a homeopátia. Mind olyan dolog, ahol gép nulla. Ahol egzakt számok nem ismertek. Ahol a hagyomány, a hit az alapja a gyógyításnak. Nincsenek statisztitkák, nincsenek számok, van viszont hit és tradíció.

Miért lehet ez? Emögött emberi megváltozott igények állnak? Vagy esetleg a számokat, statisztikákat használó nyugati orvoslás spiritualitásának elvesztése? És az, hogy az embernek igenis szüksége van, megvan az ősi igénye arra, hogy a gyógyítás hittel legyen átitatva?