Egészségbiztosítás és a prevenció - Makó Jeruzsálemtől

Világviszonylatban egyre nagyobb kérdés: mi az olcsóbb? Megelőzni a bajt vagy kezelni azt?

Hazai viszonyok között megszoktuk, hogy míg számtalan közgazdász, pénzügyi és egészségügyi szakember egybehangzóan állítja: megelőzni olcsóbb és eredményesebb, az OEP annak ellenére sem alkalmazkodik ehhez, és nem az egészségügyet, hanem a betegségügyet szolgálja.

De ma ledöbbentem. Megkeresett egy pénzügyi tanácsadó egy nagymultú, multi biztosító által kidolgozott "egészség"biztosítási csomaggal. Mit gondolnak, mikor jár jól a biztosított?

Hát igen, döbbentő: akkor, ha orvos közelében sem jár.

Első ránézésre ez teljesen rendben is van. Ha nincs biztosítási esemény, nincs a biztosítónak kifizetési kötelezettsége, akkor csökkenteni tudja a díjat.

De az a szemlélet ismét csak azt mutatja: orvos = betegellátás.

Mert mi történik, ha a kedves biztosított azért fordul orvoshoz, hogy éves szűrésen vegyen részt, rákmegelőző vizsgálatot csináltasson, életvezetési iránymutatásokat kapjon sporthoz és táplálkozáshoz?

Bizony, ilyenkor emelkedik a biztosítási összeg. Mert a biztostó csak azt látja: orvoshoz ment? Akkor tuti beteg. Ergo fokozott kockázatú, emeljük a díjat.

Én nem értem. Mi orvosok mindig kapjuk a pénzügyi zseniktől a kioktatást, miért nem törődünk a megelőzéssel, bezzeg Kínában az orvos akkor kap fizetést, amíg egészséges az ügyfél, mi meg a betegeket húzzuk le.

De könyörgöm, most pont ők akarják az orvost ismét az általuk eddig szídott rendszer szerint fizetni!