Egy szűrés margójára

Hétvégét szűréssel töltöttük. Egy rettentően hasznos, mégis rövid és egyszerű szűrést sikerült összeállítani: érszűkület, stressz, vércukor, koleszterin, vérnyomás, melanoma, fogászat, mozgásszerv. Minden, ami a mai rohanó világban legtöbbünket érintő betegségeket idejekorán jelezni képes.

Az eredmények röviden:

A vizsgált személyek átlag életkora 35,6 év, nemi összetételben 88% nő, 12% férfi.

- leggyakoribb eltérés az ortopédiai eltérés (derékfájdalom, nyakigerinc probléma vagy talp-boltozat-süllyedés) volt, azaz a vizsgált személyek 100%-nál találtunk valami problémát
- második leggyakrabban a fogászati vizsgálat mutatott ki problémát, az ügyfelek 63%-nál volt szúvasodás fellelhető
- érdekes, hogy a vizsgált személyek 25%-nál a normál értéknél magasabb vérnyomást mértünk (megjegyzendő, hogy senki nem tudott róla, hogy magasvérnyomása lenne)
- a vizsgált személyek 21%-ban volt kimutatható légzésfunkciós eltérés, szív eltérés vagy éppen túlzottan magas pulzus

- - 13%-ban fedeztünk fel olyan emelkedett koleszterin szintet, 13%-ban érszűkületet, 4%-ban emelkedett vércukor szintet, amiről nem tudott a vizsgált személy

Összességében úgy vélem, nagyon sok esetben sikerült elkapni még a kezdetén lévő anyagcsere elváltozásokat.  Ezzel sikerült megmutatni, hol és hogyan tehetnek az egészségükért, egyben megadni a lehetőséget az egészség megőrzésére.

Üde élmény volt egy hölgy esete, aki beszámolt róla, egy évvel ezelőtt 7-es koleszterin szintet mértek nála, amit azóta diétával és rendszeres mozgással normalizált. Vizsgálatunk során 3,88 mmol/l szintet mértünk nála, ami bőven a normális tartományban van.

Ezen utóbbi eset rávilágít a szűrés értelmére: időben elkapott anyagcsere-változások rendszeres, megfelelő mozgással, étkezéssel normalizálhatóak. Ezzel megelőzhető a későbbi súlyos szövődmények kialakulása. Ugyanez igaz a mozgásszervi problémák mozgással való csökkentésére is.