Az egészség megbecsülése

A blog címe: prevenció. Most mégis picit eltérek tőle. Jelen poszt témája: az egészség megbecsülése, értéke hazánkban. Ami talán nem is oly nagy eltérés, hiszen a prevenciót kb. olyan komolyan gondoljuk, amennyire megbecsüljük a azt, amit meg kívánunk őrizni.

A poszt apropóját a Világgazdaság mai számában talált cikk adta: "Meglepően magas keresetek" (elérhető: http://vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/meglepoen-magas-keresetek-316277). Első pillanatra megörültem, hogy de jó, emelkednek az egészségügyi fizetések, látszik, hogy a honpolgárok fontosnak tartják a megelőzést, és ezt kifejezik a megelőzésben részt vevő szakemberek megbecsülésében is.

A cikkhez mellékelt táblázatot átböngészve azonban hatalmas csalódásban volt részem. Miről szól a táblázat? Arról, hogy az egyes iparágakban, foglalkozási kategóriákban mennyi az átlagfizetés. Önök szerint az egészségügy hanyadik a 18 kategóriában? A 16-17.! Egyetlen csoportnak alacsonyabb csak a fizetése: a vendéglátásnak. (A mezőgazdaságét a pár forinttal nem tartom eltérőnek az egészségügyitől.)

A második legalacsonyabb az átlagfizetés abban a foglalkozási körben, ahol egyetemi tanárok, docensek, nemzetközi hírű professzorok is dolgoznak - elvileg jelentős átlagemelő fizetéssel, nem is beszélve a temérdek diplomás - értelmiségi - orvossal, gyógytornásszal, gyógyszerésszel, védőnővel, szociális munkással, a sor még sorolható.

Tényleg ennyire lenézett és megbecsülés nélküli az egészségügy? Ezt Önök és a társadalom valóban komolyan gondolja? Miért csodálkozik és háborodik fel a következményeken? Miért csodálkozik az ellátás színvonalának csökkenésén? (És nem a tudomáyos, kutatási színvonalon - mert azt a nyugat továbbra is megbecsüli, ergo megéri végezni.) Ön ennyi pénzért milyen szakembert találna a saját munkahelyére? Ön ennyi pénzért mennyit lenne hajlandó dolgozni? Milyen lelkesedéssel és elkötelezettséggel?