Miért beteg a magyar?

Érdekes felmérés jelent meg a Magyar Nemzet Online-on.

Miért érdekes?

Számomra elsősorban azért, hogy mennyire erős a hárítás, és mennyire a könnyű végén fogjuk meg a dolgokat. És érdekes, hogy a mozgás fontossága mennyire nincs benne a köztudatban.

Külső tényezők, amiket okolunk: rossz anyagi helyzet, túlhajszoltság-stressz, magas gyógyszerárak, kedvezőtlen gazdasági helyzet.

Saját magunkban felfedezett okok: rossz étkezési szokások, dohányzás, alkohol, kábítószer, mozgásszegény életmód.

Nézzük meg kicsit közelebbről az egészségi állapotunkat. Miben betegszünk és halunk meg? Szív és érrendszei betegségekben, rákban.

Mi köze az rossz anyagi helyzetnek a szív és érrendszeri betegségekhez, mi köze a rákhoz? Az egy dolog, hogy semmilyen közvetlen összefüggést nem találunk (közvetettet is igen nehezen), de semmilyen statisztika nincs olyan eredménnyel, miszerint a szegényebbeknél több lenne pl. a vastagbélrák, mint a gazdagabbaknál. Sőt!

Az összes minket fenyegető betegség civilizációs. Azaz a gazdag államokat érinti jobban, szemben az elmaradottabbaknál. A civilizált embernek van pénze csokoládéra, süteményekre, állandó húsra, szükségesnél több étel evésére, a civilizált ember teheti meg, hogy nem kell mozognia a létfenntartásához.

Itt azt hiszem, sok és nagy feladathegy tornyosodik: megmutatni és elfogadtatni, hogy az egészségi állapot fő felelősei mi vagyunk! Azon belül is a mozgás és az egészséges étkezés!

A többi hab a tortán és finomkodás.