Jobban ad össze a gyerek, ha mozog

Felnőttek körében több vizsgálat is történt már arra vonatkozóan, hogy a rendszeres testmozgás hogyan hat az agyi működésre. Az egyik legutóbbi tanulmány ezt az öszefüggést 7-11 éves, elhízott gyermekeknél vizsgálta.

A gyermekkori elhízás sajnos egyra nagyobb problémát jelent világszerte. Friss németoszrági felmérések szerint az ottani iskolás korú gyermekek 18-19%-a mondható túlsúlyosnak. A túlsúly legyőzésének egyik módja a rendszeres mozgás.

Jelen tanulmányban a gyermekek 13 héten keresztül napi 20-40 perces mozgásban vettek részt, majd ezt követően mérték az agy végrehajtó funkcióinak, a matematikai teljesítménynek a változását, valamint műszeresen a tesztek során az agyi vérkeringést.

Az eredmények magukért beszélnek: a végrehajtó fuknciók és a matematikai teljesítmény a mozgás mennyiségével arányosan javult. Minél többet mozgott a gyermek, annál jelentősebb a javulás. Ezzel párhuzamosan az agyi vérkeringés megoszlása is módosult.

Jelen tanulmány fontos jelzést adhat a szülőknek, tanároknak, hogy a gyermekek nevelésében a mozgás nem csak a testsúly csökkentésénél, a későbbi egészségkockázatok mérséklésénél játszhat fontos szerepet, de egyszerű módja lehet a gyermek szellemi fejlődésének elősegítésében is.

Health Psychol. 2011 Jan;30(1):91-8