Csökkent D vitamin szint fiatal férfiakban is összefügg az alacsony csontsűrűséggel

Ismert tény, hogy a csontritkulás megelőzésének gyógyszeresen az első lépése a megfelelő D vitamin és kálcium pótlás. A D vitamin és a csontok anyagcseréje közötti kapcsolatra azonban kevés ismeret anyaggal rendelkezünk férfiak esetében.

Egy friss dán tanulmány 20 és 29 év közötti férfiaknál vizsgálta a D vitamin szintet, a mellékpajzsmirigy működését és az anyagcsere kapcsolatát.

Eredményeik meglepőek voltak. A vizsgálatban  részt vevők 6,3%-ának volt alacsony a D vitamin szintje nyáron, mely arány télen 43,6%-ra emelkedett. A D vitamin szint fordított arányosságot mutatott a férfiak csontsűrűségével, illetve szoros összefüggésben állt a csont anyagcsere mutatóinak vérszintjével.

Ennél érdekesebb megfigyelés, hogy az alacsony D vitamin szinttel és csontsűrűséggel rendelkező férfiaknak magasabb volt a testzsír százalékuk, valamint a BMI-jük. Sőt ezen férfiak nem csak az elhízás terén mutattak rosszabb adatokat, de az inzulin anyagcseréjük is zavartabb volt, magasabb volt náluk az inzulinrezisztencia mértéke.

Arra a kérdésre, hogy ezen adatok és eredmények milyen ok okozati összefüggésben állank egymással, hogy ezeknek egymásra van-e hatásuk, vagy mondjuk csak "egyszerűen" minden adat a mozgásszegényebb életmóddal, egészségtelenebb táplálkozással függ össze, jelen tanulmány választ nem ad.

Clin Endocrinol (Oxf). 2010 Nov;73(5):573-80