Iskolásoknál a rendszeres reggeli segíti az egészséges fejlődést

Az egész életünket meghatározza az, hogy gyermekként hogyan növünk fel. Hogyan fejlődik testünk, szellemünk, értelmünk, lelkünk.

Egy skót tanulmányban a kutatók arra kerestek választ, hogy az iskoláskorú gyermekek reggelizési szokásai milyen kihatással bírnak az egészségi állapotukra, egészségi mutatóikra.

A felmérés során több mint 4ezer 10-16 év közötti gyermeket vizsgáltak meg.

Az eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy a reggelit soha nem evő gyermekek szignifikánsan nagyobb számban elhízottak, mint azok, akik minden reggel reggeliznek. Ugyanígy a nem reggelizők kevesebb fizikai aktivitást végeznek, rosszabb a fizikai teljesítőképességük, fittségi állapotuk. Ez az összefüggés különösen megfigyelhető fiúk esetében.

Az a kérdés nyitva marad, hogy ezek az összefüggések között milyen ok okozati kapcsolat áll fenn. Az biztos, hogy az egészséges életvitel összetevői általában egyszerre vannak jelen, vagy éppen hiányoznak. Tény továbbá, hogy a rendszeres testmozgás, egészséges étkezés már a gyermekek fejlődésére jelentős pozitív hatással bír, melynek előnyeit egész életükben élvezni fogják.

Eur J Clin Nutr. 2010 Oct;64(10):1086-92. Epub 2010 Aug 4.