Rossz génekkel gyorsabb a csontritkulás

Csontritkulás az egyik legféltebb időskori megbetegedés. Korábbi bejegyzésben írtam már arról, hogy a mozgás mennyire fontos a rendszeres mozgás a csontritkulás megelőzésében.

Most egy másik, saját magunk által nem befolyásolható tényezőről ejtek pár szót: a gének szerepéről.

Japán kutatók vizsgálták 113, fiatal (25 év körüli) hölgy esetében, hogy 7 éves utánkövetés során milyen csontsűrűség-változás történik a egy gén különböző allél típusai (eltérő módosulatai) esetén.

A vizsgált gén a  "low-density lipoprotein receptor-related protein 5 (LRP5)" - egyfajta, zsíranyagcserében részt vevő fehérje volt, és annak is az A1330V polimorfizmusa. Ennek a  génnek két fajta variációja van, mely a két szálú DNSben 3 formában lehet jelen: AA, AV és VV formában. Azaz vagy mind a két szálban a V típus van, vagy mind a kettőben az A típus, vagy egyikben az A másikban a V típus.

A 7 éves utánkövetés során azt találták, hogy az AV és a VV kombinációval rendelkező hölgyekben jelentős csontsűrűség-csökkenés történt, míg az AA kombinációval rendelkezőknél csökkenést nem figyeltek meg.

A vizsgált nők közül 52% rendelkezett AA kombinációval, míg 39% AV és 9% AA kombinációval.

A vizsgálat eredménye alapján a genetikai szűrés hasznos eszköz lehet a csontritkulásra való hajlam detektálására és ezáltal a megelőzés idejében való megkezdéséhez.

Azért, hogy ez a cikk se maradjon meg a puszta genetikánál, a vizsgálat kitért az alkoholfogyasztás hatására is. Az eredmények azt mutatják, hogy az alkohol fogyasztása önmagában hozzájárul a csontvesztéshez. Sőt ez az alkoholnak köszönhető csontsűrűség csökkenés erőteljesebb azon embereknél, akik már genetikailag is fogékonyak a csontritkulásra.

Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(4):534-9