Az anyai gondoskodás mértéke befolyásolja a felnőttkori stressz-kezelési képességet

Mai kor egyik legnagyobb egészségügyi kihívása a stressz.

A folyamatosan változó környezet, a mindennapi munka, a család fenntartása, a megfelelési kényszerek.

A fokozott stressz, a stressz csökkent kezelési képessége, könnyen vezethet teljesítmény romláshoz, depresszióhoz, nyugtalansághoz, testi lelki betegségek megjelenéséhez.

Egy kanadai munkacsoport most arra keresett választ, hogy a stressz hatására milyen hormonális, szívérrendszeri és szubjektív változások következnek be az alacsony-közepes-magas szintű gyermekkori anyai törődésű személyeknél.

A kísérleti eredmények kimutatták, hogy azon emberek, akikkel az anyjuk gyermekkorban (0-16 éves) keveset törődött, a stressz hatása kevésbé emelkedik a vér kortizol szintje, mint azok személyeknél, akikkel az anyjuk közepes mértékben törődött. Hasonlóan kevésbé emelkedett a kortizol szint azoknál, akikkel anyjuk sokat törődött.

Ettől eltér a stresszel összefüggő depresszió, nyugtalanság és önértékelés mértéke. Azon embereknél, akik édesanyjuktól kevés törődést kaptak, jelentősebb depressziót, nyugtalanságot, és csökkent önértékelést találtak. A közepes és magas törődésű csoport között ezen három szempontban nincs eltérés.

Az eredmények érdekes tényezőre hívják fel a figyelmet: a gyermekkori életmód egész életet befolyásoló hatására. A sok, magas szintű anyai törődés segíti a későbbi élet során a stresszes helyzetek kezelését, a stressz következményeként kialakuló egészségproblémák megelőzését.

Címkék: stressz, gyermek