Mozgással a terhességi magasvérnyomás ellen

A terhességi magasvérnyomás (súlyos formában eclampsia) a terhességek közel 8%-ában fordul elő, és az anyai halálozás 15%-ért felelős. Sajnos igen sokszor a magasvérnyomás - szemben a nem terheseknél tapasztalttal - alig uralható, nem csökkenthető, és minden beavatkozás ellenére halad a halált okozó forma felé. Éppen ezért különösen fontos minden olyan tényező, segítség, ami a magasvérnyomás kialakulását megelőzheti, gyakoriságát csökkentheti.

Egy amerikai kutatócsoport több mint 3300 terhest figyelt meg azon tekintetben, hogy a fizikai aktivitás milyen összefüggésben áll a magasvérnyomás kialakulásával.

Az adatok kiértékelését követően egyértelmű kapcsolatot találtak a fizikai aktivitás és a magasvérnyomás kialakulását illetően. A heti 5 napnál többet mozgó hölgyek között a magasvérnyomás kialakulása jelentősen kisebb volt. Ez az összefüggés csak azoknál volt egyértelmű, akik mind a terhesség előtt, mind a terhesség folyamán aktívak voltak fizikálisan.

Ez eredmények azt mutatják, hogy a terhességre készülőknek már a teherbe esés előtt hasznos a rendszeres és gyakori fizikai mozgás, mely szokást előnyös megőrizni a terhesség alatt is.

Birth. 2010 Sep;37(3):202-10.