Az ükő életmód rontja számos rákos betegség túlélését

Az ülő életmód (hosszan tartó üléssel vagy kevés energiafelhasználást eredményező mozgással jellemzett) ismerten együtt jár az anyagcsere betegségek fokozott megjelenésével, illetve az emelkedett szívérrendszeri halálozással. Kevésbé ismert azonban, hogy az ülő életmód milyen hatással van a daganatos betegségek kockázatára.

Egy kanadai kutatócsoport 18 korábban megjelent tanulmányt kielemzésére vállalkozott annak érdekében, hogy megalapozott összefüggéseket állapíthassanak meg, vajon a mozgásszegény életmód hogyan befolyásolj a rákos betegségeket.

A 18 különböző vizsgálatból 10 egyértelmű összefüggést talált az ülő életmód és a daganatos megbetegedések kimenetele között. Az ülő életmód növeli a vastagbél-, méh-, petefészek- és prosztatarák kockázatát; nők esetében a rákban való elhalálozást; vastagbélrákot túlélőknél pedig a testsúlygyarapodást.

Az irodalmi adatok arra mutatnak, hogy a rákos megbetegedések és az ülő életmód közötti kapcsolat az elhízás, illetve a megborult anyagcsere-folyamatok lehetnek.

Ezen összefoglaló elemzés a daganatos megbetegedések kezelésének újabb, eddig nem alkalmazott lehetőségére hívja fel a figyelmet: az ülő életmód megváltoztatására, a mozgásterápia alkalmazására.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010 Nov;19(11):2691-709. Epub 2010 Sep 10.