Sem a szelén, sem az E vitamin nem véd prosztatarák ellen?

A prosztatarák a civilizált társadalmak egyik fő megbetegedése. Gyakorisága terjed, annak ellenére, hogy a szűrővizsgálatok köre és fontossági is egyre nagyobb figyelmet kap.

A szűrések mellett a megelőzés az, ami a leghatékonyabb fegyver lehet a gyakoriság csökkentésére. Ezen a téren évek óta számos megfigyelés, teória, vélemény lát újra és újra napvilágot. Megelőző, befolyásoló tényezők között tartanak számon számos étkezési tényezőt, mint az energia bevitel mértékét (BMI-vel követhető), az étkezéssel elfogyasztott zsírok mennyiségét és minőségét, a főzött ételek mennyisége és minősége, mikrotápanyagok és vitaminok fogyasztása (karotinoidok, retinoidok, C-, D- és E-vitamon), zöldségek és gyümölcsök, ásványi anyagok (kálcium, szelén) és fitoösztrogének (isoflavonoidok, flavonoidok, lignanok) fogyasztása.

2010. októberében jelent meg egy nagyszabású kutatás eredménye, mely kimutatta, hogy sem a szelénnek sem az E vitaminnak nincs védő hatása a prosztata-rákkal szemben.

A tanulmányba 35.533 egészséges férfit vontak be, akik 55 évnél idősebbek voltak. (illetve 50 évnél idősebb az afrikai amerikaiak esetében). A férfiak prosztatája induláskor normális tapintatú, a prosztata-specifikus antigén szintjük szintén az egészséges tartományban volt. A férfiak 7-12 éven keresztül kaptak 1)  200 μg/nap szelént, 2) 400 IU/nap E vitamin t), 3) mind szelént mind E-vitamin, vagy 4) placébót.

Az utánkövetéses eredmények értékelésekor nem mutatható ki semmilyen különbség a négy csoport prosztatarák előfordulási gyakoriságában.

A SELECT vizsgálat több éves utánkövetéssel kimutatta, hogy sem a szelének, sem az E-vitaminnak, sem önmagukban, sem együtt nincs védő hatása a prosztatarák kialakulása szempontjából.

Nutr Cancer. 2010 Oct;62(7):896-918.