Fogyás nélkül is hasznos a mozgás

Legtöbb ember azért kezd el mozogni, mert fogyni szeretne. A mozgásnak azonban a fogyás mellett számos értékes és hasznos, egészségmegőrző, betegség-gyógyító hatása ismert.

Ezek a pozitív egészséghatások gyakran a testtömeg csökkentésén keresztül jelentkeznek, de igen nagy arányban a testtömegtől teljesen függetlenül is jelen vannak.

Így pl. a heti 5 alkalommal végzett 70% intenzitású mozgás, mely alkalmanként 500kcal felhasználásával jár, 32-es BMIvel rendelkező, elhízott személyeknél átlag 3,3 kg testtömeg csökkenést eredményezett 12 hét alatt egy ausztrál megfigyelésnél. Ez nem túl sok. Főleg ha azt nézzük, hogy egy 58 fős társaságból 26 főnél semmit nem változott a testtömeg.

Viszont a testtömeg csökkenés elmaradása ellenére, illetve mellette jelentős egészségfejlődést lehetett megfigyelni ennél a 26 főnél is!

  • jelentősen emelkedett az aerob kapacitásuk
  • átlagban 6 Hgmm-rel csökkent a szisztolés, 3,9 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomásuk
  • a hasi körforgatuk átlagban 3,7 cm-rel csökkent
  • és 4,8-del csökkent átlagban a nyugalmi pulzusuk

Továbbá jelentős javulás következett be a hangulatukban.

Az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak: mozogni nem csak a fogyásért érdemes!

A tanulmányhoz hozzá ildomos tenni, hogy a 70%-os intenzitású mozgás nem teljesen a szakma által javasolt tartomány, ha a fogyás a fő cél. Eredményesebb fogyás könyvelhető el, ha 50-60%-os intenzitású a mozgás. Illetve az energia-egyensúly! Ha valakinek célja a fogyás, ne feledkezzen el, a mozgás mennyiségének növelése ne járjon együtt a fogyasztott táplálék (energia) mennyiségének növekedésével!

Mindenkinek: mozgásra fel!

A post forrása: Br J Sports Med. 2009 Dec;43(12):924-7. Epub 2009 Sep 29.