Cukor fogyasztása növeli a vérnyomást?

A cukor, cukrozott édes ételek fogyasztása egyértelműen összefüggésben áll az elhízás, túlsúly napjainkban tapasztalt rohamos, és már népegészségügyi problémát, nemzetgazdasági terhet jelentő terjedésével. Az elhízás problémáját tovább növelik az elhízáshoz társuló, annak következményeként fellépő egyéb betegségek.

Az orvostudományban régen ismert a kapcsolat az elhízás és a magasvérnyomás között. Kérdés azonban, hogy a cukorfogyasztás milyen kapcsolatban van a magasvérnyomással. Közvetlenül növeli, vagy a testsúly növelésén keresztül áttételes hatása van.

Chen és munkatársai a Lifestyle Interventions for Blood Pressure Control trial adatait elemezték ki. 810 vizsgált személy adatai alapján azt találták, hogy 18 hónapos utánkövetés során a cukros üdítő napi fogyasztásában 3 dl-es csökkentés 1,8 Hgmm-es szisztolés és 1,1 Hgmmes diasztolés vérnyomás csökkenést ederményezett.

Az eredmények azt mutatják, hogy már a csekély mértékű cukorbevitel csökkentés is érezhető vérnyomáscsökkenést eredményezhet. Így a magasvérnyomásos betegek számára - de az arra hajlamosaknak is megelőzés képpen - a szokásos sómegszorítás mellett érdemes, hasznos és ajánlott a napi cukorbevitelt is mérsékelni.

Future Cardiol. 2010 Nov;6(6):773-6.