Vállalati wellness program hosszútávú pozitív hatásai

Az utóbbi időkben egyre jobban előtérbe kerül a humán erőforrás, mint termelési tényező szerepe a vállalatok működésében.

Hétköznapira lefordítva a vállalatok rájöttek, hogy az alkalmazottak egészségi állapota jelentősen befolyásolja a vállalat működését, hatékonyságát, nyereségességét.

A munkavállalók egészségének, így hatékonyságának javítására az utóbbi időben nemzetközi szinten, de hazánkban is elindultak az un. vállalati wellness programok, ahol a munkáltató aktív támogatásával, közreműködésével a munkavállalók javíthatnak életmódjukon, illetve rendszeres testmozgáson vehetnek részt.

Egy friss tanulmány 8 éves múltra visszatekintő vállalati wellness program hatását vizsgálta a munkavállalók egészségére, fittségére. A tanulmányban külön kitértek a magas rizikójú emberek paramétereinek változására.

A vállalati wellness program minden vizsgált ponton jelentős pozitív hatást mutatott.

A programban részt vevőknél az átlag népességhez képest kevésbé emelkedett 8 év alatt a BMI, továbbá pozitívan változott a vérnyomás és koleszterin-szint. A program jótékony hatása még szembetűnőbb volt azoknál, akik az indulásnál már rizikótényezőkkel rendelkeztek (magasvérnyomás, emelkedett koleszterin szint, magasabb BMI).

A tanulmány így kézzel fogható bizonyítékul szolgál: a vállalati wellness programok hatása nem csak a napi lojalitás-emelkedés, hanem tartósan jelentős egészség-nyereséget is biztosít a munkavállalók, ezáltal teljesítménynövekedést a munkáltató számára.

Eval Health Prof. 2011 Mar;34(1):103-23. Epub 2010 Aug 9.