3 hónapos testmozgás jótékony hatása kardiometabolikus szindrómában

A kardiometabolikus szindróma a modern társadalom egyik legnagyobb egészségügyi problémájává nőtte ki magát: magasvérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, elhízás.

A kardiometabolikus szindróma önmagában és minden részbetegsége külön-külön az életmód-betegségek csoportjába tartoznak. Azaz modern életmódunk károsító hatásai jelentősen növelik kialakulásuk kockázatát. Gyógyításukban éppen ezért igen jelentős szereppel bír az életmód orvoslás.

Egy friss tanulmányban japán kutatók arra keresték a választ, hogy legalább 3 hónapos testmozgás program milyen hatással van a metabolikus szindrómára, hogyan módosítja a betegség-kockázati mértéket jelző paramétereket.

A vizsgálatba 37 kardiometabolikus szindrómában szenvedő személyt vontak be. A vizsgálat 3-18 hónapon keresztül tartott. A testmozgásprogram heti 1 alkalommal 90 perces kombinált (aerob + rezisztencia + nyújtás) alkalmakból állt.

A több hetes testmozgás egyértelmű pozitív változásokat eredményezett: már 3 hónap alatt csökkent a testtömeg, a testzsír-százalék, a haskörfogat, javult az életminőség, csökkent a koleszterin- és triglicerid szint.

A tanulmány egyértelmű bizonyíték arra, hogy a rendszeres testmozgás fontos és kihagyhatatlan eszköz a metabolikus szindrómában szenvedő betegek kezelésében.

Intern Med. 2011;50(5):389-95. Epub 2011 Mar 1.