Emlőrák-kockázat csökkentése zöldségekkel

Emlőrák. Szűrés, vizsgálat, önvizsgálat. De hogyan előzzük meg?

Itt egy megoldás: egyél növényi rostokat

Egy friss tanulmány szerint az emlőrák kialakulásának kockázata csökkenthető növényi rostok fogyasztásával

A rostok olyan növényi részek, melyeket nem tudunk megemészteni, nem szívódnak fel a bélrendszerből, hanem a béltraktuson áthaladva segítik a bél működését, és szerepet játszhatnak bizonyos betegségek megelőzésében, kezelésében. Növényi rostok találhatóak a gabonafélékben, gyümölcsökben, zöldségekben. Nincs rost állati eredetű ételekben, mint hús, tojás, hal.

Jelen vizsgálatban 334.849 nő vett részt a European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) tanulmány keretében. A résztvevőket 11,5 éven keresztül követték, mely idő alatt 11.576 nőnél alakult ki invazív emlőrák, mely során a tumorsejtek kilépve az emlő állományából, a szervezet más pontjain is megjelentek.

A növényi rost fogyasztás mértékét önbevalló kérdőív alapján mérték fel.

A növényi rost fogyasztása fordított arányban állt az emlőrák kialakulással. A több rostot fogyasztók között jelentősen kisebb arányban alakult ki emlőrák, mint a növényi rostot alig fogyasztók között.

A növényi rost ilyen formájú emlőrák-megelőző hatása kimutatható volt zöldség eredetű rost fogyasztása esetén, viszont nem volt kimutatható gyümölcs, gabona és hüvelyes eredetű rostot fogyasztóknál. A preventív hatás egyforma mértékű volt a menopauza különböző szakában lévő hölgyeknél.

Javaslat: egyél sok zöldséget, hogy megelőzd az emlőrák kialakulását!

Forrás: American Journal of Clinical Nutrition