drBabai

2013.máj.26.
Írta: drBabai Szólj hozzá!

Halolaj kapszula segít megelőzni a cukorbetegséget

Egy friss, a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szakmai folyóiratban megjelent cikk szerint a halolaj kapszula segíthet megelőzni a 2. típusú cukorbetegség kialakulását.

A metaanalízisben (több klinikai vizsgálat eredményeinek átnézése és összevetése) a halolaj kapszula szedésének a vér adiponectin szintjére gyakorolt hatását vizsgálták. Állatkísérletekben már korábban kimutatták, hogy a halolaj kapszula hatóanyaga, az omega-3 zsírsav megemeli a vérben az adiponectin hormon szintjét.

A metaanalízis összestíésében 682 ember szedett halolajat, 641-en pedig placeboként napraforgó olajat vagy olíva olajat kaptak.

A halolajat szedő emberek körében a vér adiponectin szintje 0,37 mikrogrammal emelkedett milliliterenként.

Az adiponectinről kimutatott, hogy növeli az inzulin-érzékenységet, továbbá a magasabb adiponectin szint összefüggést mutat a szívbetegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával is.

Ezzel - bár közvetett bizonyítékon alapul - kimondható, hogy a halolaj fogyasztása segíthet megelőzni a 2. típusú cukorbetegség, a szívbetegségek kialakulását.

Forrás: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Rövid, intenzív fizikai aktivitás csökkenti a vérnyomást, növeli az artériák rugalmasságát

A magas vérnyomás, az artériák megkeményedése fokozott kockázatot jelentenek a súlyosabb szív-érrendszeri betegségek - agyvérzés, szívinfarktus, veseelégtelenség - kialakulása szempontjából. A magas vérnyomás, az artériák megkeményedésének egyik legjobb ellenszere a mozgás. Erre hívja fel a figyelmet egy idősebbeken végzett klinikai tanulmány.

Összesen 71 fő vett részt a tanulmányban. Egészségesek, minden szívérrendszeri panasztól mentesek, 64,6 év átlagéletkorral. A páciensek heti 2x alkalommal mozogtak alkalmanként 30 percet. A 30 perc 6 db 5 perces részből tevődött össze, ahol 4 percig könnyű fokozaton, 1 percig pedig maximális intenzitás 90%-án kerékpároztak. Az edzést 9 héten keresztül folytatták.

A 9 hetes edzésprogram 9,5 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást, és 6 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást. A vérnyomás csökkentéssel párhuzamosan csökkent az artériák merevsége is.

A vizsgálat alapján a rövid, intenzív edzésnek kifejezett és gyors vérnyomáscsökkentő hatása van.

Forrás: Int J Clin Pract

D vitamin a koleszterin ellen

D vitamin - a ma slágere. Nemrég emelték meg többszörösére a napi ajánlott dózisát.

És itt egy újabb cikk, mely a D vitamin pozitív hatását mutatja be:)

A tanulmányban 38 év körüli hölgyeknek adtak napi 25 μg D vitamint 12 héten keresztül.

A D vitamin: emelte a HDL koleszterin szintet, csökkentette az apoA-I szintet, és csökkentette a szervezet zsírtartalmát.

A D vitamin pozitív anyagcsere hatása független volt az étkezéstől, a testmozgástól, az önmagának a D vitaminnak köszönhető.

Legújabb napi ajánlott D vitamin bevitel: 1500-2000 IU (35-50 μg)

Forrás: British Journal of Nutrition

Mozgás kiváltotta asztma gyakoribb a nem mozgó gyermekeknél

Gyermekkorban az asztma előfordulási gyakorisága 8-10%. Köztük sok olyan gyermekkel, akinél az erőteljes fizikai terhelés asztmás rohamot tud kiváltani.

Ilyen esetekben joggal merül fel a szülőben a kérdés: vajon a mozgással ártok vagy használok a gyermeknek?

Egy Görögországban végzett klinikai tanulmány is ezt a kérdést igyekszik megválaszolni. 607 gyermeket vontak be a tanulmányba, 10-12 év közötti életkorúakat. Azt vizsgálták, hogy vajon a mindennapi aktivitás mértéke összefüggésbe hozható-e a mozgás kiváltotta asztmás roham előfordulásával.

A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a keveset mozgó gyermekek körében nagyobb arányban voltak azok, akiknél a mozgás asztmás rohamot provokál.

Ez alapján joggal feltételezhető, hogy az intenzív testmozgás által provokált asztmás rohamnak egyik ellenszere a rendszeres testmozgás, a mindennapos fizikai aktivitás. Ezen állítás igazolására a kutatócsoport további vizsgálatokat tervez.

Forrás: Pediatric Pulmonology

Címkék: gyermek, mozgás, asztma

Testmozgás javítja a szívérrendszer állapotát

Sokat lehet hallani, hogy mozogj, mozogj, mozogj.

Most itt egy újabb bizonyíték: heti 3x45 perc mozgás jelentősen javítja a szívérrendszer állapotát!

A vizsgálat során 70 szívbeteg egészségi állapot változását vizsgálták. A vizsgálatban részt vevők heti 3x45 perces közepes intenzitású aerob testmozgást (kerékpár, futás, intenzív gyaloglás) végeztek 6 héten keresztül.

A testmozgás amellett, hogy nem befolyásolta a részt vevők testsúlyát, jelentősen javította a szívérrendszeri állapotot. Csökkentette a BMI-t, a szisztolés és diasztolés vérnyomást, a szív-frekvenciát. Javultak továbbá a laborparaméterek is: csökkent a triglicerid szint, és emelkedett a védő HDL koleszterin szint, valamint a vér nitrogén-monoxid tartalma.

Ezzel újabb tanulmány mutatja a mozgás fontosságát, gyógyító hatását szívbetegeknél.

Forrás: PubMed

Fogyni szeretnél? Ebédelj korábban!

Dietetikusok régen mondják, hogy a hatékony fogyókúra egyik kulcsa, hogy későn napközben nem szabad sok kalóriát fogyasztani.

Most egy friss tanulmány kimutatta, hogy a korán ebédelők előnyben vannak a fogyás terén a későn ebédelőkkel szemben.

A spanyol tanulmányban 420 túlsúlyos személy vett részt, 20 héten keresztül, napi 1400 kalóriás diétával.

Köztudott, hogy mediterrán vidékeken az étkezési kultúra szerint a napi kalóriabevitel 40%-a az ebéd során történik.

A részvevők fele 3 óra előtt, másik fele délután 3 óra után ebédelt. A későn ebédelők gyakrabban hagyták ki a reggelit vagy ettek kevesebb kalóriát reggel, mint a korán ebédelők.

Eredmények: a 3 óra előtt ebédelők átlagban 10 kg-ot adtak le a 20 hét alatt, míg a testtömeg csökkenés a későn ebédelőknél mindössze 7,7 kg volt. Sőt a későn ebédelők inzulin érzékenysége kimutathatóan rosszabb volt.

Marad tehát a jó tanács: Reggelizz mint egy király, ebédelj mint egy herceg és vacsorázz, mint egy koldus!

Forrás: International Journal of Obesity

Emlőrák-kockázat csökkentése zöldségekkel

Emlőrák. Szűrés, vizsgálat, önvizsgálat. De hogyan előzzük meg?

Itt egy megoldás: egyél növényi rostokat

Egy friss tanulmány szerint az emlőrák kialakulásának kockázata csökkenthető növényi rostok fogyasztásával

A rostok olyan növényi részek, melyeket nem tudunk megemészteni, nem szívódnak fel a bélrendszerből, hanem a béltraktuson áthaladva segítik a bél működését, és szerepet játszhatnak bizonyos betegségek megelőzésében, kezelésében. Növényi rostok találhatóak a gabonafélékben, gyümölcsökben, zöldségekben. Nincs rost állati eredetű ételekben, mint hús, tojás, hal.

Jelen vizsgálatban 334.849 nő vett részt a European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) tanulmány keretében. A résztvevőket 11,5 éven keresztül követték, mely idő alatt 11.576 nőnél alakult ki invazív emlőrák, mely során a tumorsejtek kilépve az emlő állományából, a szervezet más pontjain is megjelentek.

A növényi rost fogyasztás mértékét önbevalló kérdőív alapján mérték fel.

A növényi rost fogyasztása fordított arányban állt az emlőrák kialakulással. A több rostot fogyasztók között jelentősen kisebb arányban alakult ki emlőrák, mint a növényi rostot alig fogyasztók között.

A növényi rost ilyen formájú emlőrák-megelőző hatása kimutatható volt zöldség eredetű rost fogyasztása esetén, viszont nem volt kimutatható gyümölcs, gabona és hüvelyes eredetű rostot fogyasztóknál. A preventív hatás egyforma mértékű volt a menopauza különböző szakában lévő hölgyeknél.

Javaslat: egyél sok zöldséget, hogy megelőzd az emlőrák kialakulását!

Forrás: American Journal of Clinical Nutrition

Mozgás antioxidáns hatása

Antioxidánsok reneszánszukat élik. Antioxidánsok kapszulában, folyadékban, tablettában, mindenhogy.

De tudtad, hogy a mozgás is antioxidáns hatású?

Egy friss osztrák tanulmány heti 2x1 órás mozgás hatását vizsgálta pre-diabeteses (tehát még nem cukorbeteg, mindössze a kapujában van - Magyarországon több százezren élnek ebben a stádiumban, talán Te is?) embernél.

A vizsgálat eredménye, hogy a mozgás jelentősen javítja a szervezet antioxidáns képességét, csökkenti a vér gamma-glutamyl transzferáz (GGT) szintjét, mely szintje megbízható jelzője az oxidatív stressz mértékének.

Az oxidatív stressz csökkentése mellett a mozgás jelentősen mérsékelte a triglicerid szintet.

Az eredmények alapján tehát az antioxidáns italok és ételek mellett fektess hangsúlyt a rendszeres, kontrollált mozgásra is! Megéri:)

Forrás: Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes

Fogyással a reflux ellen

Reflux manapság népbetegség. Szerintem nincs olyan ember, akinek a környezetében ne lenne gyomorpanaszos, gyomorfájdalmas ismerős.

A reflux betegség a gyomorpanaszon kívül számos további problémát okozhat, mint rekedtség, folyamatos orr-melléküreg gyulladás, asztmás tünetek, mellkasi fájdalom.

Kezelésében szerepet kaphatnak

 • gyógynövények (pl: tölgyfakéreg, lenmagörlemény, édesgyökér, stb)
 • savcsökkentők
 • bélmotilitást befolyásoló gyógyszerek
 • életmód változtatások

Az utóbbi csoportba tartozik az egyik alapkezelés: a túlsúly leadása

Norvég kutatók ma megjelent tanulmánya a súly-kontroll fontosságát támasztja alá, melyet több mint 29.000 személy bevonásával végeztek.

A tanulmány eredménye alapján elmondható, hogy a súly csökkentése csökkenti a reflux betegséget, és javítja az anti-reflux kezelés hatékonyságát. A csökkentés mértéke annál nagyobb, minél komolyabb volt az eredeti reflux.

Elmondható tehát, hogy a reflux esetén érdemes és szükséges az egészséges BMI elérése, megtartása!

Forrás: American Journal of Gastroenterology

Címkék: fogyás, reflux

A mozgás lassítja a szoptatás alatti csontsűrűség-csökkenést

Szoptatás során a tejjel naponta közel 200 mg kálcium távozik az anya szervezetéből. Ez 6 hónap alatt 3-6%-os csontsűrűség-csökkenéshez vezet.

Egy amerikai tanulmány szerint a heti 3x45 perc aerob mozgás képes egyensúlyban tartani a szervezet kálcium-háztartását, ezáltal megelőzni a csontsűrűség csökkenését. A csontsűrűség-védelem a csigolyatestekben volt a legjelentősebb.

A mozgás csökkentette továbbá a testtömeget, és növelte az izomerőt és VO2max-ot.

Med Sci Sports Exerc. 2009 Oct;41(10):1902-7.

Mozgás elfelejtett arca: természetes érelmeszesedés-ellenes hatás

Az ember arra van programozva, hogy mozogjon!

A mozgás elhagyása elhízáshoz, anyagcsere-betegségekhez, érelmeszesedéshez vezet.

A mozgás segít megelőzni a meszes plakkok kialakulását az erek falán, ezzel a koszorúérszűkület létrejöttét. Kísérletek bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás a más kialakult plakkok rossz irányú fejlődését, ezzel az akut elzáródás létrejöttét is képes megakadályozni.

A mozgás több úton is csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt. Így a felgyorsult véráramlás érfalra gyakorolt nyíró erejének köszönhetően csökkenti az érfalon található angiotenzin receptorok számát, csökkenti az oxidatív molekulák - szabadgyökök kialakulását, védi az erek rugalmasságát biztosító nitrogén-monoxid képződését. Ezentúl a rendszeres mozgás hatására az izmok interleukin-6-pt termelnek, mely csökkenti a tumor-nekrózis faktor alfa képződését, ezáltal az erek meszesedését.

Clinical Science (2011) 121, (91–106)

3 hónapos testmozgás jótékony hatása kardiometabolikus szindrómában

A kardiometabolikus szindróma a modern társadalom egyik legnagyobb egészségügyi problémájává nőtte ki magát: magasvérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, elhízás.

A kardiometabolikus szindróma önmagában és minden részbetegsége külön-külön az életmód-betegségek csoportjába tartoznak. Azaz modern életmódunk károsító hatásai jelentősen növelik kialakulásuk kockázatát. Gyógyításukban éppen ezért igen jelentős szereppel bír az életmód orvoslás.

Egy friss tanulmányban japán kutatók arra keresték a választ, hogy legalább 3 hónapos testmozgás program milyen hatással van a metabolikus szindrómára, hogyan módosítja a betegség-kockázati mértéket jelző paramétereket.

A vizsgálatba 37 kardiometabolikus szindrómában szenvedő személyt vontak be. A vizsgálat 3-18 hónapon keresztül tartott. A testmozgásprogram heti 1 alkalommal 90 perces kombinált (aerob + rezisztencia + nyújtás) alkalmakból állt.

A több hetes testmozgás egyértelmű pozitív változásokat eredményezett: már 3 hónap alatt csökkent a testtömeg, a testzsír-százalék, a haskörfogat, javult az életminőség, csökkent a koleszterin- és triglicerid szint.

A tanulmány egyértelmű bizonyíték arra, hogy a rendszeres testmozgás fontos és kihagyhatatlan eszköz a metabolikus szindrómában szenvedő betegek kezelésében.

Intern Med. 2011;50(5):389-95. Epub 2011 Mar 1.

Teljes életmódváltás draszikusan csökkenti a szívérrendszeri kockázatot

Az életmód orvoslás egyre nagyobb teret hódít a nyugati világban. A rendszeres testmozgás, rostdús-zsírszegény-növényi alapú táplálkozás, stressz-menedzsment, csoportos pszichés támogatás nem csak a teljesen egészségesek életkilátásait javítja, de rendkívül jótékony hatással van a már beteg emberek egészségére is.

Egy most megjelent tanulmányban 131 fő esetében vizsgálták az intenzív életmódváltás rizikócsökkentő hatását. A vizsgálatban részt vevők mind magas kockázatúak voltak szívérrendszeri halálozás szempontjából - koszorúér-szűkületben szenvedők, cukorbetegek illetve más fokozott kockázattal bírók voltak.

Az intenzív életmódváltás már 3 hónap alatt jelentősen csökkentette a legfontosabb szívérrendszeri kockázati paramétereket. Szignifikánsan csökkent a BMI, a szisztolés és a diasztolés vérnyomás, a hasi körfogat, a C reaktív protein szintje, az inzulinszint, az összkoleszterin szint.

Az életmódváltás javította továbbá az életminőséget, az agyi funkciókat és a szociális kötődéseket.

Az intenzív életmódváltás komoly lehetőséget jelent a magas kockázatú szívérrendszeri betegek kezelésére.

Am J Cardiol. 2011 May 28.

 

Ausztrál állásfogallás a 2. típusú cukorbetegek számára szükséges mozgásról

És az előbbihez egy friss szakmai ajánlás Ausztráliából:

A 2. típusú diabeteseseknek, diabetes előszobájában lévőknek javasolt mozgás:

 • heti 210 perc közepes intenzitású vagy 125 perc magas intenzitású mozgás
 • lehetőleg minden napos mozgással (maximum 2 egymás utáni nap legyen mozgás nélkül)
 • a fenti mozgás-mennyiségben kapjon helyet heti kettő vagy több izomerő növelő edzés (2-4 sorozat, sorozatonként 8-10 ismétlés)
 • tekintettel a cukorbetegség fokozott veszélyességére, a program minden esetben személyre szabott, és hozzáértő szakember által írt legyen

Rajta, mozogni! :)

Forrás: J Sci Med Sport. 2011 May 26

Cukorbetegséghez vezethet a fatness (túlsúly) megléte ugyanúgy, mint a fitness hiánya

Egy nagy átfogó tanulmány szerint a fitness és a fatness egymástól független rizikó tényezői a csökkent inzulinérzékenységnek, azaz a cukorbetegség előszobájának. És mindez már fiataloknál!

A tanulmányban 1053 (12.5-17.5 év közötti) fiatalt vizsgáltak.

Mérték illetve számították a testtömegüket, a testmagasságukat, a BMI-t, a haskörfogatot, az inzulin szintet és érzékenységet.

Az eredmények egyértelműek:

 • míg a fatness (túlsúly) egyenes arányban áll az inzulin szinttel, és az inzulin rezisztencia mértékével
 • addig a fitnessneé fordított korreláció figyelhető meg.

Azaz minél fittebb valaki, annál jobb az inzulin érzékenysége, annál kisebb az esélye egy későbbi cukorbetegség kialakulására.

Int J Pediatr Obes. 2011 May 31.

Vállalati wellness program hosszútávú pozitív hatásai

Az utóbbi időkben egyre jobban előtérbe kerül a humán erőforrás, mint termelési tényező szerepe a vállalatok működésében.

Hétköznapira lefordítva a vállalatok rájöttek, hogy az alkalmazottak egészségi állapota jelentősen befolyásolja a vállalat működését, hatékonyságát, nyereségességét.

A munkavállalók egészségének, így hatékonyságának javítására az utóbbi időben nemzetközi szinten, de hazánkban is elindultak az un. vállalati wellness programok, ahol a munkáltató aktív támogatásával, közreműködésével a munkavállalók javíthatnak életmódjukon, illetve rendszeres testmozgáson vehetnek részt.

Egy friss tanulmány 8 éves múltra visszatekintő vállalati wellness program hatását vizsgálta a munkavállalók egészségére, fittségére. A tanulmányban külön kitértek a magas rizikójú emberek paramétereinek változására.

A vállalati wellness program minden vizsgált ponton jelentős pozitív hatást mutatott.

A programban részt vevőknél az átlag népességhez képest kevésbé emelkedett 8 év alatt a BMI, továbbá pozitívan változott a vérnyomás és koleszterin-szint. A program jótékony hatása még szembetűnőbb volt azoknál, akik az indulásnál már rizikótényezőkkel rendelkeztek (magasvérnyomás, emelkedett koleszterin szint, magasabb BMI).

A tanulmány így kézzel fogható bizonyítékul szolgál: a vállalati wellness programok hatása nem csak a napi lojalitás-emelkedés, hanem tartósan jelentős egészség-nyereséget is biztosít a munkavállalók, ezáltal teljesítménynövekedést a munkáltató számára.

Eval Health Prof. 2011 Mar;34(1):103-23. Epub 2010 Aug 9.

 

Mozgás hatása cukorbetegségben - átfogó tanulmány

Egy átfogó tanulmány az 1970 és 2009 között megjelent cikkek elemzésével arra kereste a választ, hogy cukorbetegségben az aerob és rezisztencia mozgás hogyan befolyásolja a szívérrendszeri kockázatokat.

A tanulmány írói összesen 645 cikket tekintettek át. Ebből 34 cikk felelt meg annak a követelménynek, hogy a mozgás önálló hatására következtetéseket lehessen levonni belőlük.

A cikkek összevetéséből született eredmény, hogy az aerob mozgás

 • 0,6%-kal csökkentette a HbA(1c) szintet
 • 6,08 Hgmm-rel a szisztolés vérnyomást
 • 0,3 mmol/l-rel a triglicerid szintet

A kombinált aerob + rezisztencia mozgás

 • 0,67%-kal csökkentette a HbA(1c) szintet
 • 3,59 Hgmm-rel a szisztolés vérnyomást
 • 3,1 cm-rel a haskörfogatot

Következtetés képpen elmondható, hogy az aerob mozgás önmagában illetve rezisztencia gyakorlatokkal kombinálva 2. típusú cukorbetegségben javítja a glikémiás indexet, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a triglicerid szintet és a haskörfogatot, mely hatásokkal csökkentve a szívérrendszeri kockázatot.

Diabetes Care. 2011 May;34(5):1228-37.

Életmód orvoslás: policisztás ovárium kezelése

A policisztárs ovárium szindróma (PCO) jellemzői: számos ciszta megjelenése a petefészkeken, menstruációs zavarok, meddőség, hiperandrogenizmus klinikai megjelenései (pl. fokozott szőrnövekedés), kardio-metabolikus kockázat emelkedése, pszihés zavarok.

Irodalmi adatok alapján a fizikai aktivitás PCO-ban növeli a fittséget, javítja a kardiovaszkuláris, hormonális és pszihés állapotot, a teherbeesés esélyét, mely pozitív hatásokat tovább javítja az energiabevitel mérséklése.

Obes Rev. 2011 May;12(5):e202-10.

Címkék: mozgás

Hormon és életmód a sikeres fogyókúra hátterében

Grelin az egyetlen ismert étvágynövelő hormonunk, mely nagy eséllyel áll a fogyást követően jelentkező megnövekedett étvágy hátterében. Ennek megfelelően a mai kutatások egyik központi témája a grelin befolyásolási lehetőségei.

Érdemes összefoglalni, hogy ma hol tart a tudomány, mit tudunk a grelin és az életmód összefüggéseiről.

A közelmúltban megjelent eredmények alapján megállapítható, hogy a grelin szint pozitív arányban áll a stressz szinttel. Így minden stressz szintet csökkentő módszer - mint a fizikai aktivitás, az alvás - csökkenti a grelin szintet, és ezzel az étvágyat.

Ez alapján az életmódot befolyásoló kezelések költséghatékony és eredményes eszközök lehetnek a fogyás eredményének megtartásához, a jo-jo effektus elkerüléséhez.

Obes Rev. 2011 May;12(5):e211-8.

 

Cukor fogyasztása növeli a vérnyomást?

A cukor, cukrozott édes ételek fogyasztása egyértelműen összefüggésben áll az elhízás, túlsúly napjainkban tapasztalt rohamos, és már népegészségügyi problémát, nemzetgazdasági terhet jelentő terjedésével. Az elhízás problémáját tovább növelik az elhízáshoz társuló, annak következményeként fellépő egyéb betegségek.

Az orvostudományban régen ismert a kapcsolat az elhízás és a magasvérnyomás között. Kérdés azonban, hogy a cukorfogyasztás milyen kapcsolatban van a magasvérnyomással. Közvetlenül növeli, vagy a testsúly növelésén keresztül áttételes hatása van.

Chen és munkatársai a Lifestyle Interventions for Blood Pressure Control trial adatait elemezték ki. 810 vizsgált személy adatai alapján azt találták, hogy 18 hónapos utánkövetés során a cukros üdítő napi fogyasztásában 3 dl-es csökkentés 1,8 Hgmm-es szisztolés és 1,1 Hgmmes diasztolés vérnyomás csökkenést ederményezett.

Az eredmények azt mutatják, hogy már a csekély mértékű cukorbevitel csökkentés is érezhető vérnyomáscsökkenést eredményezhet. Így a magasvérnyomásos betegek számára - de az arra hajlamosaknak is megelőzés képpen - a szokásos sómegszorítás mellett érdemes, hasznos és ajánlott a napi cukorbevitelt is mérsékelni.

Future Cardiol. 2010 Nov;6(6):773-6.

 

Fogyás nélkül is hasznos a mozgás

Legtöbb ember azért kezd el mozogni, mert fogyni szeretne. A mozgásnak azonban a fogyás mellett számos értékes és hasznos, egészségmegőrző, betegség-gyógyító hatása ismert.

Ezek a pozitív egészséghatások gyakran a testtömeg csökkentésén keresztül jelentkeznek, de igen nagy arányban a testtömegtől teljesen függetlenül is jelen vannak.

Így pl. a heti 5 alkalommal végzett 70% intenzitású mozgás, mely alkalmanként 500kcal felhasználásával jár, 32-es BMIvel rendelkező, elhízott személyeknél átlag 3,3 kg testtömeg csökkenést eredményezett 12 hét alatt egy ausztrál megfigyelésnél. Ez nem túl sok. Főleg ha azt nézzük, hogy egy 58 fős társaságból 26 főnél semmit nem változott a testtömeg.

Viszont a testtömeg csökkenés elmaradása ellenére, illetve mellette jelentős egészségfejlődést lehetett megfigyelni ennél a 26 főnél is!

 • jelentősen emelkedett az aerob kapacitásuk
 • átlagban 6 Hgmm-rel csökkent a szisztolés, 3,9 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomásuk
 • a hasi körforgatuk átlagban 3,7 cm-rel csökkent
 • és 4,8-del csökkent átlagban a nyugalmi pulzusuk

Továbbá jelentős javulás következett be a hangulatukban.

Az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak: mozogni nem csak a fogyásért érdemes!

A tanulmányhoz hozzá ildomos tenni, hogy a 70%-os intenzitású mozgás nem teljesen a szakma által javasolt tartomány, ha a fogyás a fő cél. Eredményesebb fogyás könyvelhető el, ha 50-60%-os intenzitású a mozgás. Illetve az energia-egyensúly! Ha valakinek célja a fogyás, ne feledkezzen el, a mozgás mennyiségének növelése ne járjon együtt a fogyasztott táplálék (energia) mennyiségének növekedésével!

Mindenkinek: mozgásra fel!

A post forrása: Br J Sports Med. 2009 Dec;43(12):924-7. Epub 2009 Sep 29.

Sem a szelén, sem az E vitamin nem véd prosztatarák ellen?

A prosztatarák a civilizált társadalmak egyik fő megbetegedése. Gyakorisága terjed, annak ellenére, hogy a szűrővizsgálatok köre és fontossági is egyre nagyobb figyelmet kap.

A szűrések mellett a megelőzés az, ami a leghatékonyabb fegyver lehet a gyakoriság csökkentésére. Ezen a téren évek óta számos megfigyelés, teória, vélemény lát újra és újra napvilágot. Megelőző, befolyásoló tényezők között tartanak számon számos étkezési tényezőt, mint az energia bevitel mértékét (BMI-vel követhető), az étkezéssel elfogyasztott zsírok mennyiségét és minőségét, a főzött ételek mennyisége és minősége, mikrotápanyagok és vitaminok fogyasztása (karotinoidok, retinoidok, C-, D- és E-vitamon), zöldségek és gyümölcsök, ásványi anyagok (kálcium, szelén) és fitoösztrogének (isoflavonoidok, flavonoidok, lignanok) fogyasztása.

2010. októberében jelent meg egy nagyszabású kutatás eredménye, mely kimutatta, hogy sem a szelénnek sem az E vitaminnak nincs védő hatása a prosztata-rákkal szemben.

A tanulmányba 35.533 egészséges férfit vontak be, akik 55 évnél idősebbek voltak. (illetve 50 évnél idősebb az afrikai amerikaiak esetében). A férfiak prosztatája induláskor normális tapintatú, a prosztata-specifikus antigén szintjük szintén az egészséges tartományban volt. A férfiak 7-12 éven keresztül kaptak 1)  200 μg/nap szelént, 2) 400 IU/nap E vitamin t), 3) mind szelént mind E-vitamin, vagy 4) placébót.

Az utánkövetéses eredmények értékelésekor nem mutatható ki semmilyen különbség a négy csoport prosztatarák előfordulási gyakoriságában.

A SELECT vizsgálat több éves utánkövetéssel kimutatta, hogy sem a szelének, sem az E-vitaminnak, sem önmagukban, sem együtt nincs védő hatása a prosztatarák kialakulása szempontjából.

Nutr Cancer. 2010 Oct;62(7):896-918.

Az ükő életmód rontja számos rákos betegség túlélését

Az ülő életmód (hosszan tartó üléssel vagy kevés energiafelhasználást eredményező mozgással jellemzett) ismerten együtt jár az anyagcsere betegségek fokozott megjelenésével, illetve az emelkedett szívérrendszeri halálozással. Kevésbé ismert azonban, hogy az ülő életmód milyen hatással van a daganatos betegségek kockázatára.

Egy kanadai kutatócsoport 18 korábban megjelent tanulmányt kielemzésére vállalkozott annak érdekében, hogy megalapozott összefüggéseket állapíthassanak meg, vajon a mozgásszegény életmód hogyan befolyásolj a rákos betegségeket.

A 18 különböző vizsgálatból 10 egyértelmű összefüggést talált az ülő életmód és a daganatos megbetegedések kimenetele között. Az ülő életmód növeli a vastagbél-, méh-, petefészek- és prosztatarák kockázatát; nők esetében a rákban való elhalálozást; vastagbélrákot túlélőknél pedig a testsúlygyarapodást.

Az irodalmi adatok arra mutatnak, hogy a rákos megbetegedések és az ülő életmód közötti kapcsolat az elhízás, illetve a megborult anyagcsere-folyamatok lehetnek.

Ezen összefoglaló elemzés a daganatos megbetegedések kezelésének újabb, eddig nem alkalmazott lehetőségére hívja fel a figyelmet: az ülő életmód megváltoztatására, a mozgásterápia alkalmazására.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010 Nov;19(11):2691-709. Epub 2010 Sep 10.

Életmódprogramok már állami szinten!

Jó volt olvasnia mai hírek között: az egészségügyért felelős politikai vezetés az életmód fontosságára szeretné felhívni a társadalom figyelmét!

Igen, a túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztás jelentősen rontja az életkilátásokat, jelentősen befolyásolja az egészséget.

Sajnos a programból kimarad a mozgás, a relaxáció, a szabadidő. Pedig önmagában az étkezés nem értelmezhető, és nem teljes. A helyes táplálkozástól még nem lesz kevesebb derékfájás, nem lesz kevesebb stressz, nem áll helyre az idegrendszer-hormonális rendszer működése. Tény, hogy ez is több, mint a semmi.

Összességében csak azt mondhatom: hajrá! Kezdetnek jó, de folytatást kérünk!

Mozgással a terhességi magasvérnyomás ellen

A terhességi magasvérnyomás (súlyos formában eclampsia) a terhességek közel 8%-ában fordul elő, és az anyai halálozás 15%-ért felelős. Sajnos igen sokszor a magasvérnyomás - szemben a nem terheseknél tapasztalttal - alig uralható, nem csökkenthető, és minden beavatkozás ellenére halad a halált okozó forma felé. Éppen ezért különösen fontos minden olyan tényező, segítség, ami a magasvérnyomás kialakulását megelőzheti, gyakoriságát csökkentheti.

Egy amerikai kutatócsoport több mint 3300 terhest figyelt meg azon tekintetben, hogy a fizikai aktivitás milyen összefüggésben áll a magasvérnyomás kialakulásával.

Az adatok kiértékelését követően egyértelmű kapcsolatot találtak a fizikai aktivitás és a magasvérnyomás kialakulását illetően. A heti 5 napnál többet mozgó hölgyek között a magasvérnyomás kialakulása jelentősen kisebb volt. Ez az összefüggés csak azoknál volt egyértelmű, akik mind a terhesség előtt, mind a terhesség folyamán aktívak voltak fizikálisan.

Ez eredmények azt mutatják, hogy a terhességre készülőknek már a teherbe esés előtt hasznos a rendszeres és gyakori fizikai mozgás, mely szokást előnyös megőrizni a terhesség alatt is.

Birth. 2010 Sep;37(3):202-10.